Beladen Geschiedenis

Beladen Geschiedenis

De geschiedenis van Apeldoorn kent ook zwarte bladzijden. De massale Duitse aanwezigheid in Apeldoorn vanaf 1943 is bij uitstek zo’n stuk beladen geschiedenis dat nooit veel aandacht heeft gekregen, terwijl de dramatische gebeurtenissen in de laatste twee oorlogsjaren grote invloed op Apeldoorn en de Veluwe hebben gehad. De website www.beladengeschiedenis-apeldoorn.nl en deze audiotour maken de zwarte bladzijden en de plekken in en om Apeldoorn zichtbaar die gerelateerd zijn aan het nationaalsocialisme en de Duitse aanwezigheid tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De audiotour vertelt soms pijnlijke en beschamende, maar belangrijke verhalen. Je hoort misdadige bestuurders, aarzelende meelopers en twijfelende toeschouwers. Ook zul je ontdekken dat de oorlog geen tijd was van enkel goed of fout, maar een periode vol moeilijke keuzes en grijze gebieden. De audiotour laat je kennismaken met de rijkscommissaris, een topambtenaar, een fotojournalist en een typiste; mensen die zich allemaal bewogen aan de schaduwkant van de geschiedenis. Ooggetuigen nemen je vier kilometer lang mee langs de beladen geschiedenis. Je loopt langs villa’s waarin de macht gevestigd was en langs monumenten die herinneren aan de gevolgen om te eindigen bij de voormalige bunker van Arthur Seyss-Inquart, Rijkscommissaris van bezet Nederland.

De verhalen in deze audiotour zijn geen heldenverhalen. Toch is het belangrijk ook deze verhalen te vertellen. De beladen geschiedenis negeren helpt immers niet. Juist door deze te belichten, ontstaat een beeld van het verleden dat veelzijdiger, realistischer en interessanter is en dat uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan.

Praktische informatie

Startpunt

CODA Museum

Parkeren

Parkeergarage Museumkwartier op 3 minuten lopen

Afstandduur

Circa 5km in 60 min

Station

Station Apeldoorn op 8 minuten wandelen

Type

audiotour

Fiets

Tegenover de ingang van de bibliotheek

Taal

Nederlands